pondělí 10. února 2014

Kakaem nasycené cupcake s krémem z bílé a tmavé čokolády


A je to tu! První článek. První recept. První cupcake. Tyto dortíky si rozhodně zaslouží, aby všechny vyjmenované pocty hrdě nesly. Když jsem je upekla poprvé, bála jsem se, že jich tolik ve dvou sníst ani nezvládneme. Asi tušíte jak to dopadlo. O dva dny později jsem opět stála u trouby a chystala další dávku. Ve dvou jsme je opravdu sníst nezvládli, ale díky jejich úžasné vůni přilákaly zástup dalších strávníků a jen se po nich zaprášilo. Doufám, že i Vám budou chutnat.

Tento cupcake krásně spouje sladko-hořkou chuť kakaového těsta s výrazně sladkou chutí čokoládového krému.



Kakaové cupcakes
(vychází na 16ks)

120ml vroucí vody
50g holandského kakaa
85g změklého másla
200g cukru
2 vejce
180g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
120ml mléka

1. Dejte předehřívat troubu na 170°C.
2. Smíchejte vroucí vodu s kakaem, přikryjte a nechte odležet.
3. Utřete změklé máslo s cukrem a postupně zašlehejte vejce.
4. Mouku promíchejte se solí, práškem do pečiva a sodou.
5. K máslu přidejte směs s moukou a mléko a dobře promíchejte.
6. Nakonec přidejte kakao a důkladně promixujte.
7. Těstem plňte košíčky do 3/4 a pečte při 170°C 25minut. (Platí pro mou troubu. Při prvním pečení doporučuji po 20ti minutách zkontrolovat stav pomocí zapíchnutí špejle do těsta. Pokud na špejli je nalepené těsto pokračujte v pečení. Pokud je špejle suchá dortík je již hotový.)
8. Upečené dortíky nechte vychladnout.


Krém z bílé čokolády (na 8 cupcake)

70g bílé čokolády
50g změklého másla
cukr moučka dle potřeby

1. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
2. Ke změklému máslu přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně prošlehejte.
3. Dále přidávejte cukr za stálého šlehání, dokud nedosáhnete požadované konzistence a chuti.
4. Před zdobením nechte krém cca 15 minut vychladnout v lednici.



Krém z tmavé čokolády (na 8 cupcake; stejný postup jako krém z bílé čokolády :))

70g tmavé čokolády
50g změklého másla
cukr moučka dle potřeby

1. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
2. K změklému máslu přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně prošlehejte.
3. Dále přidávejte cukr za stálého šlehání, dokud nedosáhnete požadované konzistence a chuti.
4. Před zdobením nechte krém cca 15 minut vychladnout v lednici.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat